July 22, 2024

Adresa noastră:

București

Politică

2023, premieră în politica românească: Va avea loc prima „rotativă” guvernamentală | Când se face schimbarea premierului

2023, premieră în politica românească: Va avea loc prima „rotativă” guvernamentală | Când se face schimbarea premierului

Înlocuirea premierului Nicolae Ciucă, liderul PNL, cu un premier din partea PSD în luna mai este certă, spun liderii coaliției de guvernare. În august, însă, liderul PNL Iași aprecia că o schimbare de premier înainte de alegeri și în timpul războiului din Ucraina nu ar reprezenta un semnal bun.

”Nu există nicio șansă ca președintele Nicolae Ciucă să nu respecte protocolul. În mod sigur PSD va avea funcția de premier din mai 2023”, au declarat surse din conducerea PNL, pentru Mediafax.  

Liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, declara la începutul lunii august că orice schimbare de premier înainte de alegeri și în timpul războiului din Ucraina nu ar reprezenta un semnal bun. Ulterior, mai mulți lideri liberali l-au contrazis pe Muraru anunțând că PNL va respecta înțelegerea cu PSD. 

Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, afirma că în mod „categoric” nu va refuza funcția de prim-ministru al guvernului în mai 2023, când conform protocolului coaliției ar trebui să aibă loc rotativa între PSD și PNL. Șeful PSD a spus că dacă nu se ține cont de protocolul coaliției, „vom avea alegeri anticipate” și că rotativa se va face printr-o demisie a premierului Nicolae Ciucă. 

Ca urmare a rotativei, Nicolae Ciucă va prelua funcția de președinte al Senatului, asigurată interimar în prezent de Alina Gorghiu. Totodată, un social-democrat va prelua șefia Camerei Deputaților, în locul lui Marcel Ciolacu. 

Liderii celor trei partide aflate la guvernare au stabilit în noiembrie 2021 ca în sistemul de rotație să intre și ministerele Finanțe, Justiție, Transporturi și Proiecte Europene. Astfel, din vara anului 2023, PNL ar putea primi ministerul Finanțelor, ministerul Transporturilor și Secretariatul General al Guvernului, iar Justiția și MIPE ar urma să treacă la PSD. 

About Author

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *